Stadsblokken-Meinerswijk
De Gelderlander vroeg mij in 400 woorden te vertellen waarom ik tegen het plan ben om te bouwen in de uiterwaarden van Arnhem. Het artikel onderstaande artikel staat vandaag in iets ingekorte versie in de krant.
In de jaren ’90 was ik student in Amsterdam. Tijdens een etentje rolde een vriend de kaart van Arnhem uit. Zijn vader was projectontwikkelaar. Ik herkende de stad waar ik samen met mijn ouders vanuit mijn geboortestad Enschede wel eens ging winkelen. En die ik kende van de glooiende heuvels en de schitterende bossen en parken. De vriend rolde met zijn ogen, prikte zijn vinger op de kaart op de grote groene vlek direct naast het centrum en gromde gelukzalig “hierrr gaan we bouwen. Zo’n groot natuurgebied, in het hart van de stad, dat is de droom van elke projectontwikkelaar, daar wil iedereen wel wonen, die gaan we vermarkten”. Onze vriendschap hield geen stand, het bedrijf van zijn vader ging failliet, en een nieuwe projectontwikkelaar meldde zich.
Vijfentwintig jaar later dreigt alsnog de bouw van 430 huizen in Stadsblokken-Meinerswijk, met toegangswegen, straten en lantaarnpalen en dit wordt gepresenteerd als een goede ruil met de stad voor het openstellen van de weilanden in het gebied voor bevers, konijnen en Arnhemmers. Terwijl er een alternatief plan ligt voor het verder versterken van de natuur, zonder grootschalige woningbouw, gebaseerd op de gebiedsvisie die tot stand kwam na “één van de omvangrijkste processen van burgerparticipatie aller tijden”, aldus de Volkskrant in 2009.
Vier jaar geleden raasde er een tonnen kostende PR-machine van de projectontwikkelaar (KWP) over de stad. Op elke hoek van de straat hingen posters van de “Ja Natuurlijk”-campagne met daarop een vrouw op een terrasje en de vraag aan de stad “of we ook een hapje wilden eten op Stadsblokken”. Op de posters was geen appartementencomplex, villa, straat, lantaarnpaal of auto te zien.
In diezelfde abri’s hangen nu posters van de Arnhem Aan-campagne waar de gemeente aan haar inwoners vraagt of we “aan-gezet kunnen worden tot energiebesparing” vanwege de ernst van de klimaatcrisis.
Want het CO2-niveau stijgt sinds de industriële revolutie en is nu het hoogst sinds ongeveer 4 miljoen jaar. We bevinden ons als mensheid op onbekend terrein.
Zijn we op de goede weg om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen? Nee. Zelfs de landen met het meest ambitieuze klimaatbeleid liggen ver achter met het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen.
Nederland krijgt in de komende decennia onder andere te maken met zeespiegelstijging en weersextremen. Deze extremen worden allemaal al eerder bereikt dan eerder is ingeschat. Binnenkort volgt dan ook een forse aanpassing van het Deltaprogramma,” aldus de hoofdonderzoeker van het nationale kennisprogramma Klimaat voor Ruimte professor Pier Vellinga. Hij drukt Arnhem op het hart om niet te bouwen in de uiterwaarden.
Hoe serieus neem je het klimaatprobleem als je tijdens deze klimaatcrisis buitendijks in en naast een rivier gaat bouwen? Niet minder dan de geloofwaardigheid van het lokale klimaatbeleid van Arnhem staat op het spel.
Anne-Marie Pronk woont sinds 17 jaar in Arnhem. Ze werkt aan campagnes voor lokaal klimaatbeleid en deelt via Twitter @klimaatzuster het laatste klimaatnieuws en via @groeninarnhem nieuws over Arnhemse groene initiatieven.
Meer lezen over het advies van prof. Vellinga over Stadsblokken-Meinerswijk op de site van Kloppend Stadhart
Leer hier meer over de crowdfundingsactie om de woningbouw naast het natuurgebied tegen te houden: Steun Stadsblokken Meinerswijk